GYIK - Járható üvegek, üvegfödémek

Go to content

Main menu

GYIK


Kell-e hőkezelni az üveget?

Beltérben nem. Kültérben legalább a belső (középső) üveget kell hőkezelni.  Ennek természetesen anyagi vonzata is van.

Mire kell figyelni a tervezésnél?

Ha növelem az üvegfödém alátámasztás nélküli hasznos felületét, akkor növelnem kell az üveg vastagságát. Így hatványozottan növekszik az üveg súlya. Adott felületű üveghez adott számú ember fér hozzá a beépítésnél, és az üveget be kell emelni a helyére, esetleg be kell vele fordulni egy sarkon.

Általában a 3-4 m2-t nem haladja meg 1 db üveg.
Ennél nagyobb felületnél mindenképpen több darab járható üvegfödémet kell egymás mellé sorolni.

Vastagság + fogadó szerkezet?


Ha a járófelülettel egy szintbe  szeretném beépíteni a járható üvegfödémet (besüllyesztem a padlóba), akkor az üveg vastagságán kívül még a az üveg alá helyezett „fektetőgumit” is számításba kell vennem ami min. 3-4 mm vastag. A síkbeli eltérést is érdemes belekalkulálni +1-2 mm tűréssel…

Tehát egy 26 mm vastag üvegnek min. 30 mm mély helyet kell kihagyni.

A fogadószerkezetet érdemes fémből előre elkészíteni – ebben mi is tudunk segíteni – és a meglévő keretet beépíttetni a kivitelezővel. Ez a keret lehet zártszelvényből vagy szögvasból. A méretezésben kollégáink tudnak tanácsot és szakrajzot adni.


Mire fekszik fel az üveg?

Az üveg csak nálánál puhább anyagra lehet felültetni, és figyelembe kell venni az üveg súlyán kívül, hogy milyen maximális terhelésnek lesz kitéve. Például hány ember állhat rá egyszerre?

Általában fekete színű gumit használunk ez az üvegfödém kerületén legalább 3-4 cm szélesen látszódik.

Fára és más puha, de tartós anyagra is megoldható a szerelés. Például átlátszó PVC.


Világítást be lehet tervezni az üveg alá?


Igen. Mindenképpen a kis hőt termelő – led, vagy kompakt – izzókat érdemes figyelembe venni. A nagy hőt termelő izzóknál a hő elvezetéséről, a szellőzésről gondoskodni kell.

Lehet a járható üvegfödém hőszigetelt?

Igen. Az üvegre hőszigetelt szerkezetet is tudunk gyártani. Ebben az esetben már „szoknyás” szerkezetről beszélünk, és mindenképpen egyedi kialakítás szükséges a beszereléshez. A hőátbocsájtási tényező itt is lehet 1,0.


Milyen súlyú 1 m2 üveg?

1 mm vastag 1 m2 üveg 2,5 Kg.

Egy 1 m2-es 8+8+8-as üvegfödém 65 Kg.

Az üveg éle és a padló közötti átmenet megoldható?

Az illesztési rést – ami min. 4-6 mm széles – réskitöltő szalaggal töltjük ki és a felső látható részt UV-és kopásálló fekete színű „szilikonszerű” anyaggal tömítjük. Ez a fekete csík később burkolatváltó szegéllyel is takarható
.


Back to content | Back to main menu